"Under Arbeiderbevegelsens faner"    
Fra åpningen av utstillingen 1.mai

 
Årets utstilling på Fossesholm Bruget skulle egentlig ha åpnet første søndag i mai, altså den 5. Men etter ønske fra 1.mai-komiteen i Vestfossen, ble åpningen flyttet fram noen dager, til selveste "Arbeidets Dag". Det passet utmerket siden tema for årets utstilling er nettopp den lokale arbeiderbevegelsen, og åpningen ble en festlig avslutning på årets 1.mai-markering. Rundt 70 mennesker fulgte med fra Folkets Hus, og i tillegg til utstillingen fikk de se noen gamle smalfilm-glimt, blant annet fra 1.mai-toget i Hokksund anno 1951.
   

FOTO: BJØRN KRISTOFFERSEN
Utstillingen ble åpnet av Eldar Steen, daglig leder på Fossesholm Herregård og dermed også ansvarlig for aktiviteten på "Bruget". Umiddelbart etterpå ble det filmframvisning på storskjerm, med smakebiter fra kommunens filmsamling. Blant godbitene kan nevnes 1.mai-toget i Hokksund 1951, OL-stafetten i 1952, skirenn i Ullernbakken og formannskapet på rundtur i bygda.
   
Som et lite forspill på Folkets Hus, ble et utvalg av fanene i utstillingen presentert, ledsaget av "Gammel Jegermarsj" og "Internasjonalen", som ble framført av et "gammelt hornorkester" som var satt sammen for anledningen. Hele 10 arbeiderfaner kan sees på årets utstilling - fra fagforeninger, arbeiderlag, kvinneforeninger og barnelag.


FOTO: BJØRN KRISTOFFERSEN

   

FOTO: BJØRN KRISTOFFERSEN
En av godbitene på utstillingen er Vestfoss Fagforenings første fane. Til høyre ser vi trykksaker og trykkeriutstyr fra Vestfossen Kommunistiske Ungdomslag.
Noe av det som virkelig vakte publikums interesse, var den gamle kjøkkenkroken fra 30-tallet. Kjøkkenbenken kommer fra Eker Dampsags arbeiderboliger, kjøkkenbord og stoler er fra et arbeiderhjem i Mjøndalen, mens vedkomfyren har tilhørt en arbeiderfamilie i Vestfossen.

FOTO: BJØRN KRISTOFFERSEN
TEKST: BENT EK