VESTFOSSENMARKEN 2002:    
200 fornøyde gjester - lokalhistorie, musikk og bildekunst gikk hånd i hånd

Etter å ha holdt åpen hver søndag sommeren igjennom, var markenshelga slutten på årets sesong ved Fossesholm Bruget. Rundt 200 mennesker var innom for å se utstillingen og ikke minst gamle filmer og fotografier, som ble kjørt på storskjerm.
To lokalhistorikere i ivrig samtale - Bjørn Vassengen fra Bingen/Hokksund og Tore Jan Johnsen, en av drivkreftene på "Fossesholm Bruget".
Mange nye gjester fikk se utstillingen "Under Arbeiderbevegelsens faner" - men også flere av dem som har besøkt oss tidligere i sommer kom på ny visitt.
Elin Støa og Perry K. Indrestrand slo seg ned på 30-talls kjøkkenet og underholdt med gamle viser, arbeidersanger og populærmelodier.
Det ble kjørt gammel og ny film, bilder og foredrag nærmest i ett sett. Tømmerfløting, papirproduksjon, skurdonn og tresking, tjærebrenning, gamle ferdselsveier, flyfoto og et gatehjørnes historie var noen av temaene.
Publikum studerer ett av de bildene som nylig er kommet inn i fotoarkivet - det hittil eldste kjente foto av den gamle sagfogdgården, antagelig tatt omkring år 1900, før den ble flyttet første gang. Fotosamlingen inneholder nå til sammen ca.5000 bilder.
 
  Klikk her for å se bilder fra TONE - TEKST - FARGE

Fredag 30.august:
kl.16.00: ÅPENT KL.16-19
kl.16.30: "På markensplassen" - historien om et gatehjørne i Vestfossen (lysbildeforedrag).
kl.17.30: TONE - TEKST - FARGE. Musikalsk åpning av utstillingen v/Eivind Kløverød m/venner.

Lørdag 31.august:
kl.10.00: ÅPENT KL.10-16
kl.10.00: Tømmerfløting. To gamle filmer som viser tømmerfløting i gamle dager.
kl.10.30: Fra tømmerstokk til papir. To filmer som viser tradisjonell produksjon av cellulose og papir ved ulike bedrifter - den ene med glimt fra Skotselv Cellulosefabrik.
kl.11.00: "Et eventyr på tynt papir" - TV Buskeruds dokumentarfilm om produksjonen av tissue-papir i gamle dager og den gamle tissue-maskinen ved Vestfos Cellulosefabrik, "Gullhøna".
kl.13.00: Fra Holmefoss til Fredfoss. Lysbildeforedrag om den gamle ferdselsveien fra Vestfossen til Fredfos Uldvarefabrik.
kl.13.45: Kulturminner på Røkeberg. Film. En rundtur på Røkeberg med Arne Thorkildsen som guide.
kl. 15.00: TONE - TEKST - FARGE. Musikk v/Eivind Kløverød m/venner.

Søndag 1.september:
kl.12.00: ÅPENT KL.12-16
kl.12.00: Flyfotosafari over Fiskum. Lysbildeforedrag med visning av Widerøes flyfotoserier fra 50-tallet.
kl.12.30: "Jordbruk i gamle dager" - en film om skurdonn og tresking i gammel tid. Lokale aktører, bl.a. Ole Gulliksrud, Johan O. Stenshorne og dramagruppa ved Vestfossen ungdomsskole 1989-90.
kl.12.50: "Tjærebrenning". Ole Gulliksrud fra Fiskum forteller om og demonstrerer tjærebrenning.
kl.13.00: Modum-Eikerfilmen. Glimt fra Eikerbygda på 1950-tallet.
kl. 15.00: TONE - TEKST - FARGE. Musikk v/Eivind Kløverød m/venner.

TEKST OG FOTO: BENT EK