Middelalderdager på Fiskum

For sjette år på rad ble det invitert til middelalderdager på Fiskum, og for andre gang var middelaldertroppen fra Opatow i Polen med på å gjøre dette til et festlig arrangement. Progammet strakk seg over fem dager og omfattet kirkekonsert, middelalderleir med aktiviteter for store og små, historisk spel, utstilling på biblioteket og den tradisjonelle olsokgudstjenesten i Fiskum gamle kirke.

Les mer om årets middelalderdager

HENDELSESKALENDER

GRUNNLOVSJUBILEET
PÅ EIKER

Søk i bokdatabasen!

Her kan du søke blandt de over fjorten tusen bøker, blader og album som er registrert i Eiker Arkiv. Klikk på de fallende bøkene!

   
   
   
   
Øvre Eiker kommunes hjemmesider
Nedre Eiker kommunes hjemmesider
Eiker Historielag
 
Barnas Historielag Eiker

Øvre Eiker Kulturminneråd
Øvre Eiker Bibliotek
Nedre Eiker Bibliotek
Eiker Digitale Bibliotek
Lokalhistoriewiki
Gotisk gruppe
Grafisk Museum Buskerud
Vestfos Bruget
 
Nye bøker om Eiker:


Månedens kulturminne:
Mogul traktor fra 1917

I 1916 kom den første traktorene til Øvre Eiker. Den ble kjøpt av gårdbrukerne Per Lundteigen på Skjelbred og Mikael Wikheim på Volstad, som eide den i fellesskap. Et par år etter anskaffet de en til av samme merke. Disse vidundermaskinene var produsert av International Harvester i Chicago og hadde kallenavnet "Mogul". Nesten hundre år seinere ble den ene av veterantraktorene kjøpt tilbake til Eiker og satt i kjørbar stand av lokale entusiaster.

Les mer om månedens kulturminne


Kraftledningen Hakavik-Asker

Kraftledningen fra Hakavik til Asker, som ble satt i drift i 1922, har en interessant historie og en spesiell plass både i norsk krafthistorie og norsk jernbanehistorie. Den ble nemlig brukt for å elektrifisere den første delen av hovedjernbanenettet i Norge.

NVE har presentert kraftledningen som kulturminne på sine nettsider


Barnas Historielag:
Barnetorsdager på Fossesholm i sommer

Alle torsdager i juli - fem uker på rad - arrangerte Fossesholm Herregård "barnetorsdag" med en rekke aktiviteter for barn i alle aldre. En av samarbeidspartnerne var BARNAS HISTORIELAG, som hadde ansvaret for en kultursti med spørsmål knyttet til 1814 og feiringen av Grunnlovsjubileet. Interessen var stor, med opptil 70 deltakere på én dag.

Les mer om Barnas Historielag!       Se bilder fra Fossesholm! 


Grunnlovsjubileet:
Spel om Hans Nielsen Hauge

Som et ledd i 1814-markeringen på Eiker valgte arrangementskomitéen å invitere teatergruppa fra Haugeinstituttet til Fossesholm for å framføre det populære "Haugespelet" - en dramatisering av episoder fra Hans Nielsen Hauges liv.

Les mer om Haugespelet på Fossesholm


Månedens kulturminne:
Fiskum nye kirke

På midten av 1800-tallet hadde Fiskum over 1200 innbyggere, men den gamle middelalderkirken rommet bare litt over 100 mennesker. Dermed ble det bevilget penger til en større kirke, og i 1866 sto den nye Fiskum kirke klar til bruk. Den ble imidlertid ikke gammel, for i 1902 brøt det ut brann. Kirken ble gjenreist, men nyttårsaften i 1939 ble også den flammenes rov. Dagens kirke ble innviet først i 1945.

Les mer om månedens kulturminne


100-åring fra Solberg Spinneri still going strong:

I Tussas minste kraftverk, Nesset kraftverk på Hareidslandet, tusler og går et klenodium - turbinen som opprinnelig ble bygd i 1913 til drift av Solberg Spinneri!

Les mer om hvordan turbinen havnet på Møre!